Ikan Masak Berlada

Jom Kali Ni Kite Makan Ikan Bersambal Pulak.Kene Dengan Cuaca Sejuk Dan Dihidangkan Dengan Nasi Panas.

Ikan Masak Berlada
Bahan-bahan:
3 ~ 4 ekor ikan sembilang(ikan boleh ikot selera sendiri)
10 biji cili merah - dikisar
2 batang serai - dititik
1 ulas bawang besar - dimayang kasar
2 ulas bawang putih - ditumbuk
1 inci halia - ditumbuk                 
air limau kasturi
sedikit garam dan gula secukup rasa
Cara memasak:
1. Ikan disiang, lumurkan dengan garam dan kunyit. Goreng dan ketepikan.
2. Dengan menggunakan minyak yang sama tumiskan bawang putih dan halia yang telah ditumbuk tadi. Bila dah berbau
harum (garing) masukkan cili merah yang telah dikisar, garam dan gula, kacau dan biar sampai pecah minyak.                            
3. Masukkan ikan yang telah digoreng tadi dan gaul hingga sebati. Masukkan bawang besar yang dimayang kasar, kacau hingga agak layu.
4. Curahkan air perahan limau kasturi sebelum dihidangkan.
__________________________________

Comments

Popular posts from this blog

Peribahasa Melayu

Jom Kite Cuba Bercakap Bahasa Banjar Sekali Sekala.

Udang Masak Serai Wangi