ayam masak merah resepi

RESEPI :- Ayam Masak Merah 👍
.
Bahan untuk ayam masak merah:
1 ekor ayam
1 cawan air asam jawa
2 batang serai diketuk
1 buku gula melaka
1 atau 2 batang kulit kayu manis
3 biji bunga lawang
5 biji buah pelaga
10 sudu sos cili
4 sudu sos tomato
Secukup rasa garam, gula & perasa
Bahan kisaran:
4 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
2 cm halia
10 tangkai cili kering direbus
Cara memasak ayam masak merah:
1. Lumur ayam dgn garam & serbuk kunyit. Goreng separuh garing. Angkat & toskan minyak.

2. Guna minyak gorengan ayam (buang sikit jika byk) tumis kan dulu kayu manis, bunga lawan dan buah pelaga kemudian masokkan bahan kisar. Masukkan serai masak hingga pecah minyak.

3. Masukkan gula melaka & biarkan gula caramalised br dikacau. (untuk meghasilkan warna kuah yg menarik)

4.masokkan sos cili dan sos tomato dan kacau rata.. Sesekali cube rase perlu tambah gula atau tak sebab tadi Kite dah ada letak gula melaka.

5.Masokkan gula kalau belom cukup manis(biasa saya letak dalam 3 sudu makan sebab saya suka manis cikit) dan garam & perasa. Kacau sebati.Masukkan ayam dan kacau sampai rata. Kacau sekali sekala supaya tak hangit.

6.kemudian masokkan air asam jawa bagi masakkan Kite ada kuah sedikit.

Options boleh letak daun sup bagi lauk Kite wangi..selesai

Comments

Popular posts from this blog

Peribahasa Melayu

Jom Kite Cuba Bercakap Bahasa Banjar Sekali Sekala.

Udang Masak Serai Wangi